Egészségvédelem

 
 
 
..

 

 

 

...az Ön partnere a gyógyulásban!
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

ONLINE RENDELÉSHEZ - KATTINTS IDE......
Akciós termékek

ONLINE RENDELÉSHEZ - KATTINTS IDE......

Previous Next
A A A

Dani Gergely2Sok szó esik a vitaminok fontosságáról, a természetes forrásokból elérhető variánsairól, a bevitt mennyiség egészséges mértékéről, illetve az esetleges pótlásáról. Ritkán hangzik el azonban az omega-3 zsírsavak jelentősége a szervezet biológiai folyamataira nézve, melyet egyébként a szervezet nem képes előállítani. A telítetlen zsírsavak élettani hatásairól Dr. Dani Gergely háziorvossal beszélgettünk.

 - Köszönjük, hogy elfogadta a felkérésünket. Mesélne röviden magáról? Miért az orvosi hivatást választotta, az általános orvosi diploma megszerzését követően milyen irányba szakosodott és főképp miért?

- Alapvetően befolyásolta a szakmai karrieremet, hogy a családban többen is orvosok: édesapám, nagyapám, bátyám, nagybátyám. Már csak a felsorolt személyek adta motiváció és az ennek nyomán kialakuló személyes indíttatás is az orvosi hivatás felé sodort. A Szegedi Tudományegyetemen diplomáztam, ezt követően kacérkodtam a sebészettel, de végül a háziorvosi pályát választottam. A kötelező gyakorlat megszerzését követően pedig a háziorvosi praxisban helyezkedtem el, jelenleg Orosházán dolgozom. Véleményem szerint a háziorvosok megítélése nem éppen ideális, holott az alapellátás az egészségügy alapját kellene, hogy képezze. Eltökélt vagyok és hiszem, hogy elhivatottsággal emelni lehet a szakmai ázsióján.

- Mit érdemes általánosságban tudni az esszenciális zsírsavakról, illetve milyen telítetlen zsírsavakat foglal magában (alpha-linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav)
- Gyakran illetik ezeket a zsírsavakat esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen megnevezéssel, mivel a szervezet bizonyos kettős kötéseket nem képes létrehozni, így ezeket a zsírsavakat sem képes előállítani. Ezért szükséges ezeket kívülről pótolni, főként a természetes táplálkozás részeként. A telítetlen zsírsavak esetében megkülönböztetjük az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat.

- Mi az alapvető különbség közöttük?
- A különbség a különböző sejtekre gyakorolt hatásmechanizmusokban fedezhető fel. Ettől független nem érdemes külön kezelni őket, ha esszenciális zsírsavakról beszélünk, akkor általában kéz a kézben járnak, kiegészítik és erősítik a szervezetre gyakorolt folyamataikat.

- Milyen természetes táplálékforrás részeként vihetjük be a szervezetbe?
- Az utóbbi évtized és évek eredménye, hogy az omega-3 esszenciális zsírsavak mondhatni népszerűek lettek. Az északi pólus közelében élő népeknél (pl. Grönland), eszkimóknál figyeltek fel a kutatók arra, hogy sokkal kevésbé fogékonyak egyes betegségekre, mint a szív- és érrendszeri panaszok (infarktus, érelmeszesedés) vagy az idegrendszeri problémák (depresszió). Érdekes, hogy hasonló eredményre jutottak a kutatók a Mediterráneumban élő emberek esetében is, ahol szintén tudományos kutatások igazolták egyes megbetegedések ritkább előfordulását.

A kutatók az okok mögött elsősorban a táplálkozást azonosították, azon belül is a gyakori és nagymértékű tengeri halfogyasztást.

Fontos leszögezni, hogy a XX. most már inkább XXI. századi táplálkozás nagyobb arányban tartalmazza az omega-6 zsírsavakat. Hacsak valaki nem olaj és zsírmentesen étkezik, akkor átlagos táplálkozási szokások mellett mindenki megfelelő mennyiséget visz be a mindennapok során. Az omega-3 zsírsavak bevitele már kicsit nehezebben megy végbe, ellenben a szükséges mérték jóval alacsonyabb, mint az omega-6 zsírsavak esetében.

A nagykönyvben megírt beviteli mennyiség 1:2-1:3 arányban határozható meg, de ez a hétköznapokban csak egy idealisztikus elvárás, a valóságban ez legtöbbször több az omega-6 zsírsavak javára.

A legtöbb omega-3 zsírsavat tartalmazó természetes táplálék a hal, azon belül is a tengeri példányok (makréla, hering, lazac), hazánkban talán a leggyakrabban előforduló a busa.
A halakon túl az olajok között érdemes rendszeresen alkalmazni a lenmagolajat és a repceolajat. A napraforgó olaj döntő többségében csak omega-6 zsírsavat tartalmaz, de még az egészségesnek mondott olívaolaj is 10-szer több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint omega-3at.

- Milyen szerepe van az egészségmegőrzésben, melyek azok a pozitív élettani hatások, amelyeket érdemes kiemelni (magzatfejlődés – szívinfarktus-agyműködés serkentése)?
- Valóban a megtermékenyítését követően segítik a magzat optimális fejlődését és léteznek tanulmányok arról, hogy miként csökkenthetik a koraszülés kockázatát, de én ezeket a kutatásokat egyelőre fenntartásokkal kezelném.

A gyulladásos folyamatok esetében emelném ki jótékony hatását. Részt vállalnak a sejt membrán alkotásában, a prosztaglandin és eikozanoid szintézisben (véralvadás elősegítése) játszanak kiemelt szerepet, illetve gátolják a szabadgyökök képződését.
Kitértem már korábban az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatására is ahol az idegsejtek sejtfal szintézisében is meghatározó szerepet tölt be. Ami nem elhanyagolható, hiszen a megszületést követően az idegrendszer folyamatos fejlődése során jelen van a sejtmegújulásban egészen 14-18 éves korig.

Fontos szerepe van még a csontritkulás megelőzősében és a folyamat lassításában.

Ami leginkább bizonyított, az a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Nagymértékben segítik a HDL (jó koleszterin) szintézisét, illetve csökkentik a triglicerid (a vérzsírok egyik fajtája) szintet, ezáltal nagymértékben csökkentik a szív érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.  Sajnos a tapasztalataim alapján a betegek egy része ódzkodik a koleszterin csökkentők szedésétől, ilyenkor szoktam javasolni az omega-3 készítmények alkalmazását, amelyek legalább valamelyest csökkentik a határértéken vagy minimálisan afelett levő koleszterin szintet. A laboratóriumi értékek sokszor bizonyítják, hogy eredményes is lehet a szedésük.
Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy az omega-3 zsírsavat tartalmazó készítmények szedése nem helyettesíti a koleszterincsökkentőket. Így, ha a háziorvosa Önnek koleszterincsökkentőt ír fel, azt javasolt az előírt dózisban folyamatosan szedni.

A koleszterincsökkentő terápia lényege, hogy az érfalban lerakódott meszesedéseknek a növekedését gátoljuk, optimális esetben pedig a meszes plakkok mérete akár csökkenhet is, ami nem elhanyagolható tény az egészség hosszú távú megőrzése szempontjából.

Itt jegyezném meg, hogy statisztikai adatok alapján a koleszterincsökkentő gyógyszerszedési hajlandóság Magyarországon 50% alatt van, ami azt jelenti, hogy a betegek kevesebb, mint fele váltja ki és szedi végig az orvos által felírt gyógyszereket.
Ezért rendkívül fontos a megfelelő orvosi szaktanácsadás, igenis el kell magyarázni a betegeknek a gyógyszer működési mechanizmusát és a potenciális gyógyulás lehetőségét, amely annak szedésével érhető el.

- Milyen egészségügyi problémák merülhetnek fel az omega-3 zsírsavak hiánya esetén?
- Elsősorban a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatának megnövekedését említeném. Ezek mellett depressziós tünetek, a koncentrálási, tanulási nehézségek is jelentkezhetnek. A szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat, illetve a sebgyógyulás is elhúzódóbbá válik. Emellett gyakori bőrproblémák (mint pl. ekcéma) hátterében állhat akár omega-3 zsírsavak hiánya is.

Sok más vitamin túlszedéséhez hasonlóan itt is számolni lehet mellékhatásokkal a túlzott bevitelt követően?
Visszatérve egy korábbi kérdésére, önmagában az omega-6 zsírsavak túlzott bevitele előfordulhat, de mivel jellemzően együtt juttatjuk be szervezetünkbe a telítetlen zsírsavakat, ezért az omega-3 ellensúlyozza a túlszedés esetleges káros tüneteit.

Ismereteim szerint egy hétköznapi étrend az omega-3 napi ajánlott bevitel negyedét sem fedezi. Az omega-6 zsírsavaknál már némiképp árnyaltabb a helyzet, a túlzott alkalmazása megfordítja a fentiekben taglalt jótékony hatást és a szervezetben gyulladást indukálhat, súlyosabb esetben akár előidézője lehet szívinfarktusnak vagy egyes daganatos betegségek kialakulásának (pl. melanoma).

De ahogyan többször említettem az omega-3 és omega-6 zsírsavak kiegészítik egymást, ezért egy magasabb omega-6 bevitel mellett kellő mennyiségű omega-3 zsírsav alkalmazása enyhíti, vagy éppen semlegesíti az esetleges káros hatásokat.

Köszönjük az interjút, jó egészséget és sok sikert munkájához!

BENU GYÓGYSZERTÁR

benu banner allo 180x130px 04

Biztonságos Étrend

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika

elérhetőségek